best web site creator
Mobirise

RESTAURATIE EN UITBREIDING VAN NAHUYSPLEIN - ZWOLLE

Dit gemeentelijk monument aan het Van Nahuysplein in Zwolle stamt uit 1879 en is oorspronkelijk ontworpen door de Zwolse architecten W. & F.C. Koch. De woning werd echter verkocht en de nieuwe eigenaar nam Morphique in de arm voor het maken van een restauratieplan met tevens een uitbreiding van de woning met een woonkeuken op begane grond niveau.

De uitbreiding is uitgevoerd in een moderne C-vorm waarbij tussen de uitbreiding en het gemeentelijke monument een trap met doorlopende lichtstrook is geplaatst die de twee verschillende bouwvolumes van elkaar scheidt.

" Een schitterend gemeentelijk monument weer in oude luister hersteld "

PROJECTDATA

PROJECT RESTAURATIE EN UITBREIDING GEMEENTELIJK MONUMENT
BOUWBEDRIJFDronten Bouw - Dronten
INSTALLATIE BEDRIJFTijhaar installaties b.v. - Vilsteren
BOUWJAAR1879 & 2015 restauratie
BIJZONDERHEDENGemeentelijke Monument
foto Van Nahuysplein rond 1900

GESCHIEDENIS

In 1865 koopt Catharina Elisabeth Tobias weduwe van Johan Frederik en reeds woonachtig op Van Nahuysplein 4 het naast hun woning gelegen stuk grond voor de bouw van een woning voor haar dochter.

Pas jaren later worden de Zwolse architecten Willem en Frederik Christiaan Koch benaderd voor een ontwerp en in 1879 start de bouw van Van Nahuysplein 5 ten behoeve van dochter Helena Deborah van Reede (Baronesse van Haersholte Van Zuthem). Tussen beide woning komt een gang die de woningen met elkaar verbindt.

In 1895 sterft Catharina Elisabeth Tobias en dochter Helena Deborah erft beide woningen.

De factuur van Walter en Dros

In 1909 sterft ook Helena Deborah van Reede en dochter (Catharina Elisabeth van Haersolte van Zuthem) en zoon ( Johan Frederik Baron van Haersolte Van Zuthem) erven beide woningen.

In 1922 wordt Van Nahuysplein 4 verkocht en Catharina Elisabeth gaat wonen aan Van Nahuysplein 5.

In 1935 wordt er een moderne CV-installatie in de woning aangebracht door installatiebedrijf Wolter en Dros. Het bedrijf telde toen 30 tot 40 medewerkers maar heeft tegenwoordig meer dan 3000 arbeidsplaatsen.

De Familie Tjeenk Willink koopt Van Nahuysplein 5 in 1952 en woont er tot eind 2013.

© Morphique Architecten