best free web software
Mobirise

Verlaten bovenverdiepingen aan de Oudestraat in Kampen vertellen een eeuwen oude geschiedenis...

Een jaar geleden nam een opdrachtgever me mee naar een winkelpand in Kampen. Wat ik aantrof waren totaal verlaten bovenverdiepingen waar niemand al decennia meer was geweest, toch was de geschiedenis aan alles af te lezen...

De geschiedenis van deze panden aan de Oudestraat 100-102 te Kampen is tamelijk complex. De eerste bebouwing op deze plek in Kampen stamt uit de late middeleeuwen

De eerste bewonersgeschiedenis vinden we terug uit 1512, waar de heer Joest Scomaker als eigenaar van nummer 100 is gedocumenteerd. 


" het gebouw kende diverse eigenaren zoals bijvoorbeeld Willem Smit, chirurgijn en later bekend als apotheker, hopman en zelfs burgemeester van Kampen. "

Mobirise

Vanaf de 17e of 18e eeuw vinden er ingrijpende verbouwingen plaats en kent het gebouw diverse eigenaren zoals bijvoorbeeld Willem Smit, chirurgijn en later bekend als apotheker, hopman en zelfs burgemeester van Kampen. 

De eerste winkelier is Johannis Oostenrijk. Hij betrekt in 1780 het pand en vestigt hier een kousen- en sajetwinkel.


Mobirise

Rond 1917 vindt de samenvoeging tussen de twee panden plaats door de vestiging van modeketen Bervoets, die op de begane grond diverse doorbraken gerealiseerd.

Later worden de bovenverdiepingen kaalgesloopt en buitengebruik gesteld. 

Mobirise

Transformatieplan

Afgelopen jaar maakte Morphique een restauratieplan waarbij de bovenverdiepingen van het pand weer bewoond gaan worden. 

In totaal komen er zes ruime appartementen die vanaf de Hofstraat ontsloten zullen worden. 

Tevens krijgt te gevel een face-lift, waarbij doormiddel van authentiek kleurgebruik er weer meer diversiteit in beide panden ontstaat.

© Morphique Architecten